web creator

Dirigente Katalin Szabó 


Dirigent Katalin Szabó (1961) is geboren in Hongarije.

Haar belangstelling voor muziek werd al vroeg gewekt.Toen zij zes jaar oud was ging zij naar een speciale muziekbasisschool, waar onderwezen werd volgens de methode van Zoltán Kodály. Op zevenjarige leeftijd kreeg zij haar eerste vioollessen. Zij dirigeerde voor het eerst voor publiek toen zij 11 jaar was. 

Na de basisschool was het duidelijk dat de muziek de roeping van Katalin Szabó was. Het gymnasium dat zij bezocht was een muziekgymnasium waar extra aandacht werd besteed aan muziek en koorzang. Vervolgens studeerde zij in Debrecen aan het conservatorium, waar zij afstudeerde op muziektheorie, solfège en koordirectie. Zij kreeg les van Marika Kéryné, Mihály Kéry en Zsolt Szesztay. 

In Boedapest vervolgde zij haar studie voor uitvoerend musicus bij István Párkai. Na de studie volgde zij meester-cursussen Gregoriaanse muziek bij professor Béres en Lida Dekker. Voorts volgde zij cursussen voor oude en moderne muziek. Zelf gaf zij ook cursussen aan dirigenten. Ook zong zij bij projecten als “de 40-stemmige Motet van Thomas Tallis” o.l.v. Daan Manneke. 

In Nederland behaalde zij haar diploma dirigent lichte muziek bij Tijs Krammer. Zij heeft daarvoor stage gelopen bij het koor van Jetse Bremer “The Dutch Man” .

In 1982 heeft zij in de plaats Tiszafüred in Hongarije een muziekschool opgericht waar zij enige jaren directeur was. Daar riep zij ook een stichting in het leven die het kinderen met muzikaal talent financieel mogelijk maakt dat talent te ontwikkelen. 

Sinds 1994 woont zij in Nederland. In Velp richtte zij een koorschool op. Meerdere leerlingen van haar koorschool behaalden prijzen tijdens concoursen.

Naast haar werkzaamheden aan de koorschool is zij dirigent bij Kamerkoor De Hoventoon te Deventer.

Voorts geeft zij zangles, pianoles, koorscholing aan volwassenen en is zij vervanger van de dirigent bij het Velper Bach Ensemble, het Velps Middagkoor en bij het Arnhems symfonieorkest Nova. Bij dit orkest speelt zij viool en is zij concertmeester. Zij was ruim 10 jaar dirigent van het Kamerkoor Quintessens te Westervoort.